Berlin

Afbeelding1

Zondag 26 maart, landde ik voor de tweede keer op luchthaven Tegel in Berlijn, voor wat een mooie en boeiende reis bleek te gaan zijn. Na het inchecken in ons hotel (Hotel HVD 4Youth) in de Bernauer Straße, werd het bezoek aan de Muur en het Berlin Docu Center geannuleerd. Op die manier genoten we een vrije middag en avond om Berlijn te ontdekken. Die vrije tijd gebruikte ik dan ook om even op Alexanderplatz te vertoeven. Zijn centrale ligging zorgt ervoor dat het een van de belangrijkere en bekendere pleinen van de stad.

Maandag 27 maart, werden we om 9 uur verwacht aan Brandenburger Tor. De enige bewaarde stadspoort van Berlijn staat op de vroegere stadsgrens, wie dus door de poort wou diende tol te betalen. Bijna 60 jaar geleden stond de poort in de Russische sector. Na de val van Berlijnse Muur werd het neoclassicistische monument uit 1791 gerenoveerd.

Ook op Pariser Platz konden we kort een kijkje nemen in Pariser Platz 3, dat ontworpen werd door Frank Gehry. Aan de zijde van Brandenburger Tor is DZ Bank AG gevestigd, terwijl men aan de andere zijde van het gebouw beschikt over 39 appartementen die uitkijken op de Memorial for the Murdered Jews van Peter Eisenman. De ingang van de bank wordt gekenmerd door een conische glasstructuur.

Het uitzicht van de 39 appartementen is het Holocaustmonument dat in 2005 zijn inwijding genoot. De 2771 betonblokken van verschillende hoogtes, stellen volgens de architect Peter Eisenman het gevoel van desoriëntatie en isolement voor en dat symboliseert ervaringen van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder de betonblokken is er een museumruimte ingericht.
Afbeelding1 kopie

Maandagmiddag bezochten we het Joods Museum, ontworpen door Daniel Libeskind en opgeleverd in 2001. Dit was voor mij de tweede keer. Tijdens dit bezoek werd het duidelijk dat het gebouw een veel grotere betekenis vrijgeeft dan dat men eerst zou denken. De zigzagvorm die je in de plafonds, ramen… tegen komt verwijzen naar een gebroken Davidsster. Als men het gebouw van bovenaf bekijkt zien we een bliksemschicht, de betekenis daarvan valt niet eenduidig te bepalen en is dus vrij voor interpretatie. Er zijn 3 ruimtes die je als bezoeker vind ik zeker eens moet gezien hebben:

  • Holocausttoren: koude, donkere ruimte met weinig daglicht, wat verwijst naar het verlangen naar vrijheid.
  • Garden of Exile: buitenruimte met betonnen pijlers, verwijzen naar de verbanning van de Joden.
  • Memory Void: gezichten uit metaal liggen verspreid in de ruimte, die verwijzen naar de vermoorde Joden. Op deze gezichten stappen doet je echt goed stilstaan bij de feiten en laat je nadenken. Dit deden we jammergenoeg niet met de gids, maar ik mag me gelukkig prijzen dat ik dit wel gedaan heb tijdens mijn eerste bezoek aan Berlijn twee jaar terug.

Verder bezochten we nog het Bundestag of het Parlement van de Bondsrepubliek Duitsland dat gevestigd is in het Reichtagsgebäude. Het gebouw uit eclectische stijl dateert van 1894. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland werd het Parlement van Bonn naar Berlijn verhuisd, meer bepaalt naar het Reichtagsgebäude. Een van de belangrijkste veranderingen aan het gebouw zal toch wel de glazen koepel op het dak zijn van Norman Foster.

Afbeelding5

Afbeelding6

Dinsdag 28 maart, brachten we een bezoek aan Checkpoint Charlie en het Mauer Museum. Op zich stelt de voormalige controlepost op de grens van de Amerikaanse en de Russische sector niet zoveel meer voor. Momenteel staat er enkel nog een nagebouwd wachthuisje met ‘bewakers’ die enkel munt slaan uit toeristen door hen te laten betalen voor een foto voor het wachthuis. Wat echter veel interessanter is, is het Mauer Museum. Het museum toont de geschiedenis van de muur voor, maar ook bepaalde ontsnappingspogingen. Zo waren er mensen die in een lege benzinetank kropen en die onder de auto vezen, tunnels probeerden te graven, vliegmachines maakten… Dit museum was voor mij bij uitstek het meest belangwekkende van de reis.

Verder namen we nog een kijkje aan het Berliner Philharmonie, een van de grootste concertzalen van Berlijn. Wat opvalt aan het gebouw is de asymmetrie, de vele hoeken, … Het doet wat denken aan een grote circustent. In 2008 werd de Philharmonie geteisterd door een brand, maar er was al bij al weinig schade. Helaas was het niet mogelijk om de concertzaal van binnen te bezichtigen.

Dinsdagmiddag was het ideale moment om even te genieten van een terrasje en op die manier de sfeer van Berlijn tot ons te laten door dringen. Hiervoor kozen we voor de buurt van Potsdammer Platz.

Afbeelding1 kopie 2

Woensdag 29 maart, vertrokken we voor een rit van ongeveer twee uur naar Dessau, daar kregen namelijk de kans om het wel bekende Bauhaus te bezoeken alsook de Master Hauses van de voormalige docenten van Bauhaus. Gropius was de oorspronkelijke directeur en op zijn school werden jongeren gevormd tot kunstenaars en experten in architectuur. De campus zelf werd gebouwd in 1926 en werd ontworpen door Walter Gropius.

Terug aangekomen in Berlijn, bezochten we het Olympiastadion. Dit stadion werd in 1936 geopend naar aanleiding van de komende Olympische Spelen in Berlijn. Een belangrijk gegeven is dat het stadion voor de helft zit ingegraven, dit maakt dat enkel de bovenste ring zichtbaar is vanaf de buitenkant. Naast UEFA Champions League finales, wedstrijden van Herta BSC Berlin, NFL wedstrijden worden er ook atletiekwedstrijden georganiseerd. Het stadion typeert echt de Duitse geschiedenis, het draait enorm rond machtsvertoon.

De laatste activiteit van woensdag was het bezoek aan het Corbusierhaus. L’unité d’habitation zoals men het ook wel noemt, is een project uit 1957 ontworpen door Le Corbusier. Het behoort tot de moderne stroming en biedt meer dan 500 woningen aan. Het concept dat hij gebruikte in andere steden, heeft hij niet volledig door getrokken in Berlijn.

Afbeelding1 kopie 3

Donderdag 30 maart, tijdens een 4 uur durende fietstour werden we geleid langs verschillende plaatsen die van toepassing waren in de rijke geschiedenis. Aan de verschillende plekken, werd er gestopt en kregen we duidelijke en leerrijke informatie over de scheiding van West en Oost met de daarmee gepaarde ontwikkelingen. Het zien van een film, het lezen van een boek of het luisteren naar een historicus mag je dan wel veel informatie bij brengen, maar het combineren van het horen van uitleg en op die desbetreffende plaatsen staan zorgt voor een enorme meerwaarde. Alles lijkt opeens zo tastbaar en toch niet zo heel ver van ons bed. Buiten het historische kregen we ook nog heel wat informatie mee over de buurten waar we door reden en zelfs over bepaalde vastgoedontwikkelingen in die buurten. Dit maakte het voor onze groep natuurlijk dubbel zo boeiend.

De laatste activiteit van onze studiereis naar Berlijn, was het bezoeken van het Neues Museum. Het museum werd gebouwd in 1855, maar werd enorm beschadigd door de Tweede Wereldoorlog. Tot 1989 stond het gebouw op instorten, tot er een wedstrijd werd georganiseerd om het gebouw zijn oorspronkelijke waarde terug te geven. De wel bekende architect David Chipperfield won deze wedstrijd, in 1999 begon men uiteindelijk met de werken. In 2009 werd het museum geopend en sindsdien biedt ze plaats aan verzamelingen uit de Prehistorie, Vroege Geschiedenis en de Klassieke Oudheid.

Vrijdag 31 maart, is het stilaan tijd om alles weer in te pakken en huiswaarts te keren. Tijdens de vlucht en de busrit is er voldoende tijd om na te denken wat we deze week allemaal gezien hebben. Berlijn is een van de mooiste steden van Europa en springt er bovendien volledig bovenuit door zijn rijke geschiedenis. De diffenentiatie die heerst in Berlijn, is magnifiek! Ik kan concluderen dat ik enorm gelukkig mag zijn dat we enerzijds de kans hebben gekregen om een georganiseerde studiereis te maken en anderzijds dat die georganiseerde studiereis plaats vond in Berlijn.

Dit gezegd zijnde, zou ik toch nog graag even de begeleidende docenten willen bedanken voor hun inzet en hun enthousiasme.

 

Bronnen

Brandenburger Tor, geraadpleegd op 6 mei 2017 via https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandenburger_Tor_(Berlijn)

Pariser Platz 3, geraadpleegd op 6 mei 2017 via https://www.mimoa.eu/projects/Germany/Berlin/Pariser%20Platz%203/?abvar2&utm_expid=3171585-1.kxbr9OawRfy04t4GsK0WyQ.2&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.be%2F

Holocaustmonument, geraadpleegd op 6 mei 2017 via https://nl.wikipedia.org/wiki/Holocaustmonument

Joods Museum, geraadpleegd op 6 mei 2017 via http://berlijn-blog.nl/musea-in-berlijn/joods-museum/

Rijksdaggebouw, geraadpleegd op 6 mei 2017 via https://nl.wikipedia.org/wiki/Rijksdaggebouw

Philharmonie, geraadpleegd op 6 mei 2017 via http://nl.berlijn.wikia.com/wiki/Berliner_Philharmonie

Unité d’habitation Berlin, geraadpleegd op 6 mei 2017 via https://en.wikipedia.org/wiki/Unité_d%27Habitation_of_Berlin

Olympiastadion, geraadpleegd op 6 mei 2017 via https://nl.wikipedia.org/wiki/Olympiastadion_(Berlijn)

Bauhaus, geraadpleegd op 6 mei 2017 via https://nl.wikipedia.org/wiki/Bauhaus

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s